فهرست
فرض کنید پیش از دهه 1990 و در نبود موتورهای جستجو زندگی میکردید، در این صورت برای پاسخ به پرسشهای خود، نیازمند مراجعه به افراد، کتابها وکتابخانهها بودید. اما با ظهور موتورهای جستجو و بدنبال آن مرورگرها، تحولی عظیم در پاسخدهی به پرسشهای شما در کسری از ثانیه رخ داده است.
- نحوه کار موتورهای جستجو
- رباتهای موتورهای جستجو
- فهرست و مرتبسازی موتور جستجو
- رتبه موتور جستجو
- آشنایی با برخی الگوریتمهای رنکینگ (رتبه دهی)
- معروفترین موتورهای جستجو
موتورجستجو چیست؟
دنیای وب منبع عظیمی از اطلاعات و دادههاست. موتورهای جستجو به منظور یاری کاربر برای یافتن پاسخ صحیح ایجاد شدهاند. برای جستجو در این دنیای بیپایان داده، نیازمند ابزاری هستیم تا با استخراج اطلاعات مورد نیاز و همچنین سازماندهی محتوای آنها، پاسخدهی بهتر وسریعتری داشته باشیم. این ابزار موتور جستجو نام دارد.
نحوه کار موتورهای جستجو
اولین قدم برای نشان دادن نتیجه و پاسخ مورد نظر شما این است که اطلاعات آن در شبکههای اینترنت موجود باشد.
این مهمترین اصول سئو نیز میباشد. چرا که اگر سایت شما در جستجو پیدا نشود راهی برای نشان دادن آن در نتیجهی موتورهای جستجو وجود ندارد.
موتورهای جستجو دارای سه عملکرد اولیه هستند:
رباتهای موتورهای جستجو( Crawlers): موتورهای جستجو با استفاده از خزندههای خود، تمامی صفحات و فایلهای موجود در وب را جمعآوری کرده و به منظور فهرستسازی به ایندکس وارد میکند. این خزندهها به دنبال لینکها هستند تا با دنبال کردن آنها وارد صفحات جدید شوند و آنها را به صورت فهرستی درآورند.
ایندکس کردن (index): ذخیره محتوای یافت شده توسط روباتهاست. این بدین معنا است که بر اساس ارتباط سایت و محتوا با عبارت جستجو شده، آنهایی که ارتباط کمتری با موضوع دارند در طبقه پایینتر لیست قرار گرفته و مرتبسازی میشوند.
رتبه یا (Rank) موتورجستجو: رتبهبندی محتوا و بهترین پاسخ برای جستجوی صورت گرفته را رنکینگ میگویند.
ربات های موتورهای جستجو
نحوه کار موتورهای جستجو به این صورت است که آنها با استفاده از رباتها (معروف به خزنده یا عنکبوت) برای یافتن محتوا تلاش میکنند. جنس محتوا میتواند متفاوت باشد (صفحه وب، تصویر، فیلم، PDF و غیره). محتوا به واسطهی این رباتها صرف نظر از قالب آن استخراج شده و در ایندکس ذخیره و مرتب میشود تا در صورت لزوم اولین و نزدیکترین پاسخ را در اختیار کاربر قرار دهند.
فهرست و مرتب سازی موتورهای جستجو
فرایند ذخیره و مرتبسازی محتوا و اطلاعات به دست آمده از کاوش رباتها در موتورهای جستجو به منظور سرویسدهی مناسب و بهتر به مخاطبین است.
رتبه موتورهای جستجو
زمانی که کاربر عمل جستجو را انجام میدهد، موتور جستجو با الگوریتمی خاص، اطلاعات را براساس میزان ارتباط سوال با محتوا طبقهبندی میکند و تمام تلاشش براین است که نزدیکترین و مرتبطترین پاسخ را به کاربر دهد.
آشنایی با برخی الگوریتم های رنکینگ (رتبه دهی)
PageRank با الگوریتم گوگل
گوگل با الگوریتم و ساز و کارهای مخصوص به خود و با توجه به محبوبیت سایتها به آنها رتبه میدهد.
تعیین رتبه با الگوریتم الکسا
الکسا نیز از جمله معتبرترین ابزارهای تعیین رتبه است که همه سایتهای دنیا را شامل میشود و به آنها رتبه میدهد. طبیعتاً هرچه رتبهی سایتی کمتر باشد، به معنی بازدید و محبوبیت بیشتر آن سایت است.
تعیین رتبه با الگوریتم MozRank
سایت Moz نیز از قدیمیترین سایتها در حوزه رنکینگ و سئو و… است که خدمات متفاوتی ارائه میدهد و مقیاس رتبهدهی در آن از 1تا 100 است.
معروف ترین موتورهای جستجو
Google، پربازدیدترین موتورجستجو جهان
گوگل پروژهٔ تحقیقاتی بود که در ۴ آوریل ۱۹۹۸ توسط لری پیج و سرگئی برین دو دانشجوی دکترای دانشگاه استنفورد در کالیفرنیا رقم خورد. در سپتامبر ۱۹۹۸ اولین دفتر کار گوگل راهاندازی شد و این شرکت رسماً به ثبت رسید. اولین دفتر کار گوگل در گاراژ خانهٔ سوزان وژکیکی در منلو پارک، کالیفرنیا قرار داشت.

Yahoo
کلمه یاهو برای اولین بار در کتاب سفرهای گالیور مورد استفاده قرار گرفته است و به معنی شخصی است که دارای ظاهر و رفتاری زننده است. موسسین این سایت جری یانگ و دیوید فیلو نام سایتشان را بدین دلیل که فکر میکردند خودشان هم اینطوری هستند yahoo گذاشتند.

این موتور جستجو توسط دو دانشجوی فارغالتحصیل مهندسی برق دانشگاه استنفورد (جری یانگ و دیوید فیلو) در ژانویه ۱۹۹۴، تحت عنوان «راهنمای جری و دیوید برای شبکهٔ جهانی وب» ایجاد شد. راهنمای دیوید و جری، این قابلیت را داشت که وبسایتها را جستجو کند. به مرور این جستجوگر بهبود یافت و به یکی از جستجوگرهای محبوب جهان تبدیل شد.
YouTube
یوتوب یا یوتیوب در سال 2005 توسط چاد هرلی، استیو چن و جاوید کریم به وجود آمد. هر سه آنها از کارمندان شرکت پی پال بودند. یوتیوب ماهانه بیش از 1.5 میلیارد ورود به سایت دارد.

Bing
این موتور جستجو متعلق به شرکت مایکروسافت بوده و به منظور جانشینی MSN و در پاسخ به گوگل ایجاد شده است.

Amazon
آمازون در سال 1995 به منظور فروش آنلاین محصولات تاسیس شد. در سال 1999 جف بزوس موسس این شرکت برنده جایزه سالانه تایمز برای محبوبیت و دسترسی خریدهای آنلاین شد. در سال گذشته نیمی از خریدهای آنلاین از این سایت انجام گرفته است.

فیسبوک در ۴ فوریه سال ۲۰۰۴ میلادی توسط مارک زاکربرگ و دوستانش ادواردو ساورین، اندرو مککالم، داستین موسکوویتز و کریس هیوز در دانشگاه هاروارد به وجود آمد. در ابتدا فیسبوک وبگاهی دانشجویی بود و تنها دانشجویان به آن دسترسی داشتند.

در سال 2006 عضویت در آن در دسترس تمامی افراد بالای ۱۳ سال در سراسر دنیا قرار گرفت. مطمئنا اولین انتخاب شما برای جستجوی سایت فیسبوک نخواهد بود. اما در سال گذشته نزدیک به دو میلیارد جستجو در آن صورت گرفته است. فیسبوک در حال حاضر با بیش از ۲ میلیارد کاربر فعال، بزرگترین شبکه اجتماعی دنیا است.
0 Comments